Esittelimme hanketyöntekijä Jonnan kanssa elinvoimaista Yksin & Kaksin -hanketta Tampereen apuvälinemessuilla, joissa itse olin mukana 5. marraskuuta. Väkeä kulki ohi paljon, ja yritimme saada napattua mahdollisimman monen huomion. Silloin kun joku kulki läheltä ja kiinnostuneenoloisena ohi, kutsuin katselemaan materiaalejamme lähempää. Saimme kehuja tärkeän aiheen parissa työskentelystä. Positiivista palautetta tuli myös sellaisilta, joille autismi ei ollut kovin tuttu käsite, mutta jotka olivat yleensä mielissään seksuaalisesta valistamisesta, varsinkin jos sitä ei juuri heidän nuoruudessaan ollut ollut tarjolla.

messuilla1

Järjestöavustaja Heidi Ojala (vas.) ja hanketyöntekijä Jonna Oksanen valppaana Yksin ja kaksin -hankkeen messuständillä vuoden 2015 Apuvälinemessuilla.

Monilla ohikulkeneilla ikäihmisillä oli hieman sellainen ajatusmalli, etteivät tällaiset aiheet enää niinkään palvele heidän ikäisiään, vaikka seksuaalisuus voidaan ilman muuta nähdä täysin iästä riippumattomana, luonnollisesti ihmiselämään kuuluvana asiana. Korostimme esitellessämme myös sitä tosiasiaa, että seksuaaliset kysymykset voivat tulla joillekin autismin kirjolaisille ajankohtaisiksi vasta lähempänä keski-ikää. Sen rinnalla, että seksuaalinen identiteetti voi olla pitkään hahmottumaton, tällä osalla väestöä ilmenee toisaalta enemmän sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kuin keskimääräisesti.

SEKSU eli Seksuaaliterveyttä ja suhdetaitoja –opas oli meillä myynnissä seitsemällä eurolla, ja koska hintaa ei ollut näkyvillä kuin pienissä lapuissa, joista oli saatavilla mukaan Jonnan yhteystiedot myöhempää tilaamista varten, täytyi olla valppaana, ettei kukaan nappaa vain mukaansa luullen opasta ilmaiseksi. Sarjakuvatehtävään, jossa sarjakuvanäytteiden pohjalta oli tarkoitus luoda sosiaalisia toimintasääntöjä, ei vielä tuona päivänä tartuttu.

messuilla2

Lisäksi muutamia juuri Youtubessa julkaistuja videoita ihmissuhdetaidoista pyöri taustalla koneellamme – niitäkin mainostimme ahkerasti.

messuilla3

Kovasti oltiin kiinnostuneita Yksin ja kaksin -hankkeen järjestämistä seksuaalikasvattajan koulutuksista, ja muutama kävijä kertoi jo niihin ilmoittautuneensa. Oli mukava, kun kysymyksiä ja keskusteluakin heräsi, niin markkinointikokemus ei jäänyt pelkästään samojen lauseiden toistamiseen yhä uusille kävijöille.
Hyvät kengät olivat pitkässä seisonnassa todellakin tärkeitä, samoin taito houkutella ihmisiä asioidemme äärelle. Vähän väliä ehti kiertelemään messualueella, josta mukaan tarttui mielenkiintoisia ja hyödyllisen tuntuisia esitteitä mm. Neurologisten vammaisjärjestöjen, Aivoliiton, Sanamaailman, Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin sekä erityistä tukea tarvitseville oppijoille suunnatun Bovallius-ammattiopiston esittelypisteiltä. Jopa Lymed-nimisten lääkinnällisten tukivaatteiden esitteestä löytyi kerrontaa 3D-tukivaatteista, joita voidaan käyttää esimerkiksi CP-vammaisten, sekä autististen lasten ja aikuisten neurologisessa sekä erilaisten fysiologisten vammojen fysio- ja toimintaterapiassa.

Teksti: Heidi Ojala, järjestöavustaja, Autismisäätiö

PS. KATSO YKSIN JA KAKSIN -SEKSUAALIKASVATUSHANKKEEN OPASTUSVIDEOT SOSIAALISISTA TILANTEISTA JA SEKSUAALITERVEYSTIEDON HAKEMISESTA YOUTUBESTA (www.youtube.com) HAKUSANOILLA:

Yksin ja kaksin: Miten ilmaisen kiinnostuksen toiseen ihmiseen?
Yksin ja kaksin: Sovelias kosketus
Yksin ja kaksin: Mitä, mistä ja keneltä kysyä, kun seksuaalisuus mietityttää?
Yksin ja kaksin: Vinkkejä rentoutumiseen